2014. február 7., péntek

Családi napra készül a Gyerecsak Egyesület

A Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület és a Nyíregyházi Babaklub ma délelőtt /2014.február 7-én/ sajtótájékoztatót tartott. 


Tisztelt Szerkesztőség!

a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület
„Ülj ide mellém s nézzük együtt az utat, mely hozzád vezetett.”
címmel
sajtóreggelire invitálná Önöket, ha az időpont nem volna éppen "tízórai",
/nagyi kedvence házi süti, kávé/
de a lényeg ugyanaz:
egyesületünk projektindító sajtótájékoztatót tart
2014. február 7- én, pénteken, 9,30 órától,
amelyre szeretettel várjuk munkatársaikat!

Helyszín: Jósavárosi Görög Katolikus Egyházközség Közösségi Háza -  Nyíregyháza, Korányi F. u. 15.

A sajtótájékoztatót tartja: Illés-Tőzsér Tünde, a Nyíregyházi Babaklub vezetője

Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit!

Fotó: Kerekes Kata
Az egyesület 2014. március 1-én, szombaton 9-16 óra között “Ülj ide mellém s nézzük együtt az utat, mely hozzád vezetett” címmel rendhagyó családi napot szervez a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamintNyíregyháza önkormányzata támogatásával.

Illés-Tőzsér Tünde a Gyerecsak Egyesület tagja, a Nyíregyházi Babaklub vezetője elmondta: „Meggyőződésünk, hogy a család olyan személyes kapcsolatrendszert kínál fel tagjainak, amely védőhálót alkothat felettük egész életük folyamán. A család maga a kapcsolattartás, a kölcsönösség, a bizalom, a leleményes problémamegoldás gyakorlásának legdöntőbb helye. Az ember számára olyan minőségben lesz befogadó vagy elutasító a világ, amilyennek a családi szocializáció során megismerte, s annyi boldogulási esélyt lát benne a maga számára, amennyit a családja megengedett neki. A családban uralkodó szeretet egyszerre irányítja tagjainak életét, ösztönzi őket az együttműködésre, a konfliktusok kezelésére, erősíti bennük az összetartozás érzését. Erősíteni szeretnénk azt a tradícionális rendet, amelyben az utódok viszont szeretete jutalmazza meg a szülőket önfeláldozásukért.
Programunkkal igyekszünk bizonyítani, hogy a szülők feladata nem ér véget gyermekük felnevelésével, és hogy a felnőtté vált gyermekeknek is felelősséget kell vállalniuk szüleik további jövőjéért is, hasonlóan az egykori tradíciós családok életmenetéhez.
Olyan helyi, közösségi programot szervezünk, amelyben tudatosan szerepet kapnak a hagyományos „nagy”, több generációs család értékei. Szeretnénk rábírni a fiatal családokat arra, hogy keressék az alkalmakat a családok együttlétére, és adják vissza az idősebb generációnak a fontosság, hasznosság tudatát a mindennapokban, kötődjenek egymáshoz nagyobb elszántsággal és tudatossággal.
Hosszú távon is fontosnak tartjuk, hogy egyesületünk közösségi hálóként segítse a családon belüli kiegyensúlyozott életvitelt, amelyben a nagymamák, nagypapák újra szerepet kapnak, csökken magányérzetük, átadhatóvá válik tudásuk, tanulhatnak újat és főként támogatókat kapnak családon belül. Úgy véljük, hogy a családtagok egymás közti elfogadása egymás kölcsönös megismerésén alapul.
Kikre számítunk?
 Ezt egy kompetencia kérdőív előzetes kitöltésével mérjük fel.

Ez a program hozzáadott értékként küldetésének tekinti, hogy segítsen visszatalálni a család különböző generációs tagjainak  egymás elfogadásához, napi szintű kapcsolattartásához olyan közös tevékenységek újraszervezésével, amiben  kölcsönösen adunk és kapunk: a tapasztalatok, tudástartalmak cseréje révén az idős emberektől mi fiatalabbak, de mi is adhatunk a nagyszülőknek, dédszülőknek számukra még nem ismert gondolkodási modelleket, informatikai, interneten elérhető ismereteket, gyakorlatokat. A nap folyamán lesz Élő Újság is, amire meghívunk  szakembereket, /orvost, andragógust, pszichológust, lelkészt, szociális előadót, jogászt, természetgyógyászt, védőnőt, hordozási tanácsadót, informatikust, népi iparművészt, pedagógust/, akik ebben segíthetnek.
Fontos információ:  Várunk minden klubon kívüli érdeklődőt is. Akiknek távol élnek a nagyszülei, azokat biztatjuk, fogadjanak örökbe a családot egyébként is szimpátiával segítő nagymamát vagy nagypapát.”
A sütik melletti beszélgetésen az is kiderült, hogy visszavárnak minden alapító tagot, családot is.
A részvételi szándékot  emailen: 
            egyesuletgyerecsak@gmail.com, kérik jelezni!


Fotó: Kerekes Kata

Fotó: Kerekes Kata

Fotó: Máthé János

Fotó: Máthé János

Fotó: Máthé János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése