2015. február 16., hétfő

A Vándorbölcső útra kelt és Nyíregyházára érkezett

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapításának öt éves évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett együttműködő közösségek, civil szervezetek számára. Az évfordulóval megegyezően öt bölcső talált gazdára olyan közösségekben, ahonnan a legjobb pályázatok érkeztek.


A múlt héten csütörtökön megrendezett konferencián azokkal kötött együttműködési megállapodást a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Gyerecsak Egyesület képviselője.



A nyíregyházi egyesületben a pályáztató szervezethez hasonlóan sokat tesznek azért, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyermekek és vállalják, hogy tevékenységük  szűkebb és tágabb környezetükben arra irányuljon, hogy a családalapítás egyre elismertebb legyen.

A Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület az általa támogatott hatodik működési évébe lépett Nyíregyházi Babaklubbal együtt eddig is a gyermekvállalás mellett kötelezte el magát és nagyra értékelte azt a szülői hozzáállást, döntést, teljesítményt, ami a gyermekvállalással együtt jár. A Gyerecsak Egyesület komoly hagyományokat teremtett a kötődő nevelés és a babahordozás népszerűsítése terén, úgy véljük, méltán kapta a vándorbölcső vándoroltatásának küldetését is.


A képen is látható bölcső szinte mindenben hasonlít régi elődeire. Ringatja az újszülött kisbabát, aki nemcsak békésen szunyókál a csöppnyi fekhelyen, de növekedésével át is adja helyét egy újabb kis jövevénynek. A Vándorbölcső pályázat útján három havonta új csecsemőhöz kerül, bizonyítva, hogy egy jól kialakított és elkészített bölcső akár több nemzedék kiszolgálására is képes. 

Czotter András asztalosmester az édesapja keze nyomát viselő, vörösfenyőfából készült saját bölcsőjéhez hasonló bölcsőt tervezett, majd erős tölgyfából elkészítette azt az új „aranyos kis zömök, tömzsi bölcsőt", amelyet nyomban felajánlott a mozgalomhoz kötődő családoknak, majd az első bölcsőt idén újabb öt bölcső követte.

(Az Ágymester Manufaktúra által felajánlott natúr fából, olajozott kivitelben, kókusz matraccal együtt elkészült bölcső értéke 64.000 Ft.)

A mester kényelmes, gyönyörű bababölcsőt faragott, aminek láttán, őszintén bízhatunk abban, hogy a Vándorbölcső jó néhány nyíregyházi babát ringat majd álomba esténként, visszahozva egy szép hagyományt, sok kedves emléket a városlakók életébe.

Fontos azonban az is, hogy a fiatal gyermekváró családokat családbarát önkormányzat, bababarát munkahelyek vegyék körül, hogy a város szeresse gyermekeit. A családbarát törvények mellé megvalósító akarat, a gyermek tiszteletén alapuló felnőtt attitűd is kell. A Gyerecsak Egyesület 2014-ben Baba-és emberbarát matricát alapított azért, hogy az esélyegyenlőség megteremtésével segítse a kisbabás családokat ezen túl. 


E matricát azok a kedvezményezett családok is megkapják, akik a vándorbölcsőt használva bizonyítják, hogy a felnőtt élet legmaradandóbb vállalkozása, ha a családba új élet költözik, megérdemelve a szűkebb, tágabb társadalmi környezet tiszteletét, megbecsülését.



A Bölcső első kis lakója még „pocaklakó”, de édesanyja Pákolicz-Kropok Zsanett és édesapja Pákolicz Dávid már is megtalálta a remények szerinti sok örömet hozó bölcső helyét otthonukban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése