2015. november 27., péntek

Jogi tanácsadó csoport megalakulását alátámasztó felmérésünk eredményei.


Amint az várható volt egy babahordozásra, kötődő nevelésre épülő klub esetében, kérdőívünket többségében nők töltötték ki, 50 nő és 2 férfi válaszait sikerült feldolgoznunk és elemeznünk. Közülük 12 fő nem él házasságban, a megkérdezzetek 80 százaléka viszont házas. 18 főnek nincs gyermeke, de később akar gyermeket, egy gyermeke van 20 főnek, két gyermeke van 8 főnek, 3 gyermeke van 6 főnek. Ez nem feltételül jelent negatív gyermekvállalási kedvet, sokkal inkább az a tény áll mögötte, hogy a megkérdezettek zöme első gyermekes szülő volt. Ez látszik abból is, hogy az egy gyermekes családokban 30 egyéves vagy annál kisebb életkorú gyermek (baba) van, a két gyermekes családokban 4 kétévesnél nagyobb gyermek van, a három gyermekes szülők esetében pedig tipikus a 15-17 év közötti nagyobb testvér jelenléte.


Ami feltétlenül biztató, hogy senki nem jelezte, hogy nem tervez gyermeket azok közül, akiknek jelenleg nincs még gyermekük.
A megkérdezettek 40 százaléka (20 fő) 24-30 éves és 40 év feletti szülő, 12 fő, aki a magyarországi mai trendeknek megfelelően viszonylag későn szült 31-40 éves korú. Többségük, 44 fő Nyíregyházán él, 8 fő pedig megyei kisebb településeken.
Rendkívül kedvező az iskolázottság. 8 fő érettségizett, 30 fő főiskolát végzett, 14 fő egyetemen szerzett diplomát, azaz megközelítően 90 százaléka a válaszolóknak felsőfokú végzettséggel rendelkezik, aminek ismeretében érthető a későbbi gyermekvállalás ténye. Foglalkozásaikat tekintve színes a kép, kisgyermeknevelő, értékesítő, benzinkútkezelő, közgazdász, gyógypedagógus, szülésznő, vállalkozó, biokémikus, könyvelő, projekttervező, banki alkalmazott, színész, laboratóriumi analitikus, logopédus, családi napközi vezető, tanító, tanár, általában kvalifikált munkaerő a válaszolók döntő zöme. Gyermeke nevelése mellett dolgozik 16 fő, ebből valószínűsíthetően 14 anya, csak a gyermeke nevelésével foglalkozik, azaz jelenleg nem dolgozik 36 fő.

Arra a kérdésre, hogy került-e már konfliktusba élete során valakivel úgy, hogy szívesen fordult volna tanácsért vagy segítségért egy harmadik, független félhez 28 fő igennel válaszolt, 24 fő pedig nem választ adott. 44 fő ajánlaná a jogi tanácsadó csoportot másnak, 8 fő pedig nem. Érintett félként 50 fő igénybe venné a tanácsadó csoport segítségét, 2 fő mindössze, aki úgy nyilatkozott, hogy nem fordulna ilyen csoporthoz, akkor sem, ha jogilag problémás élethelyzetbe kerülne.
A válaszadók zöme, 30 fő nem tagja civil szervezetnek, csak a Nyíregyházi Babaklub révén kapcsolódik civil szervezethez. Azok, akik valahol civil szervezet tagjai is, 18 fő szeretné megismerni a jogi csoport tagjait, 4 fő bizonytalan ebben a szándékában.
42 fő szerint vállalható, hogy adott esetben a személyes jogi problémájáról esetnaplót vezessenek, 10 fő nem szeretne ilyen lejegyzés alanya lenni, azaz a csoport 81 százalékának nincs az ellen kifogása hogy jogi kérdése, illetve az ezzel összefüggő eljárás, jogi tanács lejegyzésre kerüljön. A válaszadók döntő többsége, 48 fő teljes vagy majdnem teljes mértékben egyetért azzal, hogy fontos a civil szerveződésű jogi tanácsadás, illetve e módszer elterjedése Magyarországon.

A valóságos helyzetnek tökéletesen megfelelően a megkérdezettek közül 12 fő lenne önkéntes munkatársa a jogi tanácsadó csoportnak, 40 fő nem szívesen vállalna ilyen jellegű önkéntes munkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése