2014. november 4., kedd

Baba és emberbarát városért!


A Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület
Baba és emberbarát városért!
címmel
2014. novemberében kampányt és akciót szervez azért, hogy a megkülönböztetés és kirekesztés helyett a tolerancia, a társadalmi befogadás és sokszínűség jellemezze városunkat.
Nyíregyházán sok épület van, ahova nem lehet bemenni babakocsival, kerekesszékkel. Egyesületük kisgyermekes anyukái szerint a babakocsival való közlekedés akadálymentesítés nélkül rémálom. A szülők ölbe veszik, felcipelik a babakocsit, de a mozgásában korlátozott ember is felcipeli kerekesszékét?
Nyíregyháza jelenlegi városvezetése családbarát, pozitív kezdeményezéseket támogató önkormányzati irányítást kommunikál. Ezért bíznak abban, hogy érdemes a városlakóknak szót emelni az emberi méltóságért, esélyegyenlőségért, és a közérdekű cselekvésért. Céljuk az esélyegyenlőség elősegítése: Az intézményrendszer akadálymentesítése, a szolgáltatások minőségének javítása, az igénybevevők megfelelő ellátásának megteremtése érdekében.
A kampánnyal szembeni elvárásuk, hogy megkönnyítsék a hétköznapokat. A babakocsival közlekedő, mozgásukban végleg vagy átmenetileg akadályozott emberek és gyermekek életminőségét javítani a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megvalósításával. A figyelem felkeltésével hangsúlyozni kívánják, hogy az anyukák, a mozgáskorlátozottak oda mennek be szívesen, ahol közlekedésük megoldott, ezért ez  kihat az adott intézmény működésének minőségére.
Az akadálymentesítés közvetetten hozzájárul ahhoz, hogy az érintett intézmények célcsoportjához tartozó speciális és hátrányos helyzetű, sérülékeny társadalmi csoportok társadalmi aktivitása, életminősége javuljon, és a helyi közösségben való aktív részvétele növekedjen, megszűnjenek a zavaró tényezők, amelyek alááshatják a kisgyermekes anya, és a mozgásában korlátozott ember önbizalmát.
A szervezők bíznak abban, hogy presztízs értékű lesz csatlakozni a kezdeményezéshez és a jelenleginél több intézmény akadálymentesítése történik meg a közeli jövőben. Az akció olyan szolgáltatók, intézmények, üzletek felé irányul, amelyek nem rendelkeznek rámpával, vagy akadálymentesített bejutással. Kiemelt figyelmet kapnak azok az ügyfélszolgálati pontok, ahol nagy ügyfélforgalmat bonyolítanak, illetve felkeresésük az ügyfél számára általában nem kikerülhető, illetve azok a területek, ahol az akadálymentesítés megtörténte az ügyfelek számára egyenlő esélyű hozzáférést valósít meg.
 A megvalósításba városvezetőket, parlamenti képviselőket vonnak be, akik kompetensek a megoldásban, de a problémában érintett ismert személyiségek (celebek) is jelen lesznek rendezvényeiken.
Az előzetes szervezés során felmérték, hogy egyedi esetekről van-e szó, tapasztalatokat gyűjtöttek önkéntesek bevonásával, fényképeket készítettek azokról a helyekről, ahol jól megoldott és azokról is, ahol hiányzik az akadálymentesítés. Megvizsgálták a téma jogi hátterét. Utána jártak a jelenlegi eu-s szabványoknak, elvárásoknak. Megkérdezték az érintett felügyeleti szerveket. A külföldön élő ismerős családokat megkérték, írják meg, náluk ez hogyan működik. Felismerték, hogy a babás, kisgyermekes szülők problémája hasonló a fogyatékkal élőkére,illetve a mozgáskorlátozott, kerekesszékkel közlekedő emberekére.
Az egyesület „Baba- emberbarát matrica”-t alapított. Ezzel jutalmazzák azokat az intézményeket, vállalkozásokat, ahol megfelelően és törvényesen járnak el.
A matricával ellátott helyekről jegyzéket adnak közre és ingyenes online reklámfelületet biztosítanak számukra. Online fórumokat nyitnak, ahol pozitív tapasztalataikat megoszthatják. Ajánlják programajánlóinkban (blogokon, közösségi portálokon) ügyintézésre, szolgáltatás vagy vásárlás igénybevételére azokat a közintézményeket, üzleteket, hivatalokat, amelyek matricával rendelkeznek.
Azok figyelmének felkeltésére pedig, akik figyelmen kívül hagyják az akadálymentesítés jogi hátterét, és a 2010-ig érvényes türelmi időt is túllépve sem érvényesítik az esélyegyenlőségi törvényt, és megkeresésükre sem reagálnak pozitívan, egy babakocsis és kerekes székes sétát szerveznek 2014. november 14-én pénteken 10 órakor. A séta során demonstrálják, mennyire ellehetetleníti a rossz gyakorlat a gyermeket vállaló szülők mindennapi életét, nem is szólva a fogyatékkal élőkéről, (akiknek esélyük sincs arra, hogy néhány év alatt „kinőjenek” e problémából, mint a kisgyermekes anyukák, apukák.)
Az akadálymentesítést figyelmen kívül hagyó épületekben egy felelős beosztású embert megkérnek, hogy az általuk odatolt üres kerekesszékben menjen be az épületbe, amit képvisel, valamint petíciót adnak át neki, amelyben tájékoztatják, hogy mi mindent nyer azon, ha az akadálymentesítés törvényes előírásait teljesíti.
Reményeik, elvárásaik szerint új együttműködések alakulnak ki a kampány során. Bíznak abban, hogy hatékonyan működik a közvélemény figyelmének felkeltése egy közérdekű problémára. Bizonyítani szeretnék, hogyösszefogással van megoldás.

Javasolják  babakocsis autóparkoló kialakítását is (minimum még három helyen) a belvárosban.

A fenntarthatóság, a figyelem megőrzése érdekében pályázatot hirdetnek a Baba-emberbarát címre, amit évente kétszer megerősítenek és ünnepélyesen adományoznak.

A projekthez kötődik a rendezvényt megelőző és az rendezvényt követő sajtón és közösségi médián keresztül történő társadalmi célú kommunikáció. Az akciót sajtótájékoztatón ismertetik hordozó kendőben, babakocsiban ülő gyermekek és kerekesszékben ülő felnőttek társaságában a Polgármesteri Hivatal előtt. Már a beharangozásra 2014. november 7-én is meghívnak prominens személyiségeket.  Ismertetik a tervezett petíciót, amelyet át is adnak a sajtó nyilvánossága előtt Nyíregyháza polgármesterének és a város országgyűlési képviselőinek.

A sajtó nyilvánosságát felhasználva kommunikálják kampányuk átláthatóságát és azt, hogy civil szervezetként számukra fontos, hogy erőszakmentes és támogató, baba- és emberbarát település adja meg működésünk hátterét.Örömmel fogadják, ha városlakók és a témában érintett érdeklődők csatlakoznak a rendezvényhez, és személyes jelenlétükkel is támogatják a kampány eredményességét.



A program támogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése