2015. május 28., csütörtök

Madonna gyermekével

„Anyukák és apukák szállták meg a gyorséttermet, és ki-ki a vérmérséklete szerint állt ki amellett, hogy fogadja el a társadalom a csecsemő nyilvános etetését. ”

A múlt heti hírtermésből magasan a szoptatós kismamák söpörték be a legtöbb hozzászólást a hírportálokon. Megelőzték az Eurovíziós Dalfesztiválon elért 20. hely és a cannes-i nagydíj besöprését is. Azok kedvéért, akiknek valamilyen rejtélyes okból elkerülte a figyelmét az eset: egy anyuka a testvéréhez ment ki a pályaudvarra, ám hiába etette meg otthon a gyerekét, a baba megéhezett, enni kért. A pályaudvar melletti gyorsétteremben beszélték meg a találkozót a testvérrel, ott kezdett bömbölni a négy hónapos baba. Anyuka elővette a szoptatós kendőt, megkérdezte az egyik alkalmazottat, megetethetné-e a kicsit. Amikor az engedély ellenére szoptatni próbált, a biztonsági őr rászólt: ez itt nem engedélyezett tevékenység.

Frivol szó ez is, tán a biztonsági őr is gondban volt, hogy mi a fennforgás pontosan. Anyuka visszavonulót fújt, de a közösségi oldalon „kibeszélte magából” az esetet.

Villámgyors civil szerveződés volt a válasz. Anyukák és apukák szállták meg a gyorséttermet, és ki-ki a vérmérséklete szerint állt ki amellett, hogy fogadja el a társadalom a csecsemő nyilvános etetését. Ha a baba cumizavaros, ha sokat küzdöttek a szoptatással, vagy éppen nem tartják higiénikusnak a vécében való táplálást, akkor akár a természet által kitalált „oldszkúl” módszerrel is.

Éppen ez lehetett volna ebben a megmozdulásban a szép, hogy belássuk: többen többféleképpen gondolkodunk – sok más dolog mellett a nyilvános szoptatásról is. Zsigeri indulatokat kiváltó kérdésekben – jobb ötlet híján – célszerű a „kinek árt, kinek használ” elv mentén viszonylag nyitottan mérlegelni. Milyen biztonságot adna ez az elv mindannyiunknak!

Képzeljék, annyira hülye vagyok, hogy először megdöbbentem a hozzászólás-áradaton. Pedig Magyarországon annyi pátosszal beszélünk az anyaságról, mint általában azokban az országokban, ahol nem könnyű se gyereknek, se anyának lenni. Nem, nem a szoptatásra gondolok. A kevés bölcsődére, óvodára, a családok egészségügyi ellátására, az oktatásra, az otthoni munkamegosztásra, a szülők munkaerő-piaci helyzetére.

A közbeszédben mártír Madonnaként jelenik meg az anya, vagy eltartottként. Bezzeganyaként, esetleg szuperszexi anyukaként. A hozzászólások is ezt tükrözik.

Fontos kérdés egy négy hónapos megetetésekor a mell formája, valamint – figyelem, visszatérő szempont következik – állaga. Az anyatej szaga. Jogában áll-e egy anyának két szoptatás között kimozdulni? Néhány anyuka személyes példáját felhozva állította: a család ellátását meg lehet diszkréten is oldani, feltűnés nélkül. A legromantikusabb talán az a mozzanat volt, amikor az egyik hozzászóló, aki a szoptató anya esete kapcsán feljogosítva érezte magát, hogy az étterem közepén – gondban vagyok a szóval, ezért idézem – verje ki, visszabókolt a bőszen helyeslő anyukának. Végre egy igazi nő, írta. Sőt. NŐ!


Valamikor a távoli nyolcvanas években, az agárdi strandon egy fa árnyékában láttam először szoptató anyát. Megdermesztett a látványa. Valami torokból jövő, dödörésző, csicsígató halandzsanyelven szólt a babájához. Álltam ott hülyén, viaszosan puha és lágy lett minden érzés, gondolat. Kicsit részesévé váltam bambuló idegenként az élet örömének és bizonyosságának.

/Forrás: http://www.metropol.hu/cikk/1324044/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése