2015. május 28., csütörtök

Nem bűn a szoptatás! - Interjú a Kelet-Magyarországban

Nyíregyházán senkit sem ért amiatt kellemetlenség, mert közösségi térben szoptatta meg a gyermekét.

NYÍREGYHÁZA. – Mélységesen felháborodtunk a hír hallatán, mindenki megdöbbent – így hangzott Illés-Tőzsér Tünde első mondata, amikor arra kértük a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület, azaz a Gyerecsak Egyesület elnökét, kommentálja az egyik fővárosi McDonald’s-ban történteket. – Az esetet azért ítéljük el, mert az anyuka engedélyt kért és kapott, hogy a gyorsétteremben megszoptathassa a négy hónapos kisbabáját, majd diszkréten, egy sarokban, a vendégeket nem zavarva megetette a kicsit, mire egy biztonsági őr szabályosan kitessékelte őket.

Negatív indulatok helyett
A baba-mama klubokat is működtető egyesület elnöke szerint furcsa a társadalom reakciója is, hiszen míg a tévéből és a plakátokról fedetlen női kebleket „kell” nézniük a gyerekeknek és a felnőtteknek anélkül, hogy felháborítónak tartanák mindezt, addig egy szoptató édesanya, akinek nem is látszik a melle, képes negatív indulatokat kiváltani sokakból.

A szoptatás a világ egyik legtermészetesebb dolga.

ILLÉS-TŐZSER TÜNDE

– Ez a világ legtermészetesebb, és egyik legfontosabb dolga – hangsúlyozta Tünde, és azonnal hozzá is tette: hasonló ügyről, esetről Nyíregyházán még nem hallottak, s nagyon örülnek, hogy nem nálunk történt mindez. Véleményük szerint pici odafigyeléssel, több empátiával, akár egyetlen paravánnal szinte minden kávézóban, étteremben megoldható lenne, hogy az anyuka megszoptathassa a gyermekét, akkor, amikor a kicsi éhes. Jó példaként a Korzó Bevásárlóközpontot és a NyírPlazát említette, ahol külön családi szobákat alakítottak ki a kisgyermekes szülőknek. Itt zavartalanul, ­nyugodtan, békés és ba­rátságos környezetben láthatják el a pici babájukat az anyukák.

– Nagyon gyorsan szervezkedtek Pesten a lányok, így már nem volt lehetőségünk csatlakozni a pénteki flashmobhoz, amikor szoptatós anyukák lepték el az Nyugati pályaudvar melletti Mekit – jegyezte meg Illés-Tőzsér Tünde, s emlékeztetett rá: egyesületük az országban elsőként hozta létre a kizárólag nőket, anyákat tömörítő szakszervezetet azért, hogy ne érhesse hátrányos megkülönböztetés őket sem a társadalmi befogadás terén, sem a munkaerőpiacon. A kizavart anyuka esete is éppen ilyen, ezért örülnek annak, hogy sokan mellé álltak.

Rossz beidegződés
– Sajnos kevesen tudják, hogy a kismamák mennyire bezárva élnek a gyermekük megszületése utáni hónapokban, pontosan a szoptatás miatt. Nekik is szükségük lenne egy kis szabadságra, hogy kiszabaduljanak a négy fal közül, emberek között lehessenek, azonban a háromóránkénti, vagy az „amikor éhes a gyermek, akkor eszik” etetés önmagában jelent egyfajta korlátot, amit az álprüdéria, a rossz beidegződések és elutasítás csak nehezebbé tesz – fogalmazott Tünde, és nyomatékosította: a diszkrét, szinte láthatatlan, csak jellegzetes kartartásból következtethető szoptatásról beszélnek, és ennek lehetőségéért emelnek szót. KM

Nem ez a cég filozófiája

„Éttermeinkben minden édesanyának lehetősége van a szoptatásra, nincs, és nem is volt érvényben olyan szabályozás, ami ezt megtiltaná számukra” – olvasható a gyorsétterem állásfoglalásában. „Ez esetben egy kollégánk megfelelően nyújtott segítséget az édesanyának. Később avatkozott be a külső cég alkalmazásában álló biztonsági őr. Ugyan nem szólította fel távozásra az édesanyát, de arra utaló megjegyzése, hogy a csecsemő szoptatása nem elfogadott tevékenység éttermeinkben, nem cégünk álláspontját tükrözi, kifejezetten ellentétes a McDonald’s családbarát szemléletével. Az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottunk, és felvettük a kapcsolatot a kisgyermekes édesanyával.”

/Forrás: http://www.kelet.hu/megyei-korkep/2015/05/22/nem-bun-a-szoptatas.kelet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése