2015. június 17., szerda

Vargáné kettős élete

Vargáné a kilencvenes évek elején válaszút elé került: vagy fiatal férfi munkatársaihoz hasonlóan kitapossa magának az egyenes ösvényt a menedzseri poszt felé, vagy alig egy évvel a diplomaosztó után babát vállal.

Varga anyuka végül öt évet töltött otthon, a második gyereknél már nem várta meg, hogy leteljen a három év, hugira egy évig a szomszéd néni vigyázott, mielőtt felvették az oviba.

Amikor visszatért a céghez, nyugtázta, hogy egykori pályakezdő (férfi) kollégái már a célegyenesben vannak, érdekes megbízásokat kapnak, cégautóval járnak. Vargánét pedig (akit az egyetemen még Somlai Juditnak hívtak, és a legígéretesebb tehetségek között emlegettek) csak kiszámíthatatlan kollégaként tartották számon, aki képes egy rubeola miatt lemondani egy tendertárgyalást.

Vargáné meghúzta magát az aktahegyek között két megértő kolléganővel, Kenéznével és Némethnével. Felváltva falaztak egymásnak, ha ki kellett ugrani a henteshez, vagy előbb kellett hazarohanni, mert kizárta magát a gyerek.

Vargáné tulajdonképpen boldog volt, a családban nem voltak zűrök, a srácok nőttek, a hitelüket sikerült visszafizetniük. De azért néha, egészen halkan eltűnődött: ez minden?

A válsággal mintha áramütés érte volna a céget. Magasfeszültség. Racionalizálás. Néhány kollégát, különösen a jobb fizetéssel rendelkező menedzsereket elbocsátották. Vargáné csendben belehúzott az aktákkal zsúfolt tenyérnyi szobában. A férje, az ő zseniális férje alatt viszont inogni kezdett a léc, szintén középvezető volt, akit illett megfizetni. Vargáné otthon igazi sorscsapásként jelentette be, hogy kedden és csütörtökön nem tud vacsorát főzni, mert átképzésre kell járnia. Alig akarta elhinni, amikor a főnök a tanfolyam után őt javasolta előléptetésre. Fizetésemeléssel nem járt, nem is volt könnyű időszak, mert a fia érettségizett, éjszakába nyúlóan mondta fel neki a tételeket. Másnap karikás szemmel tartott értekezletet.

A férje kedvenceit vásárolta hazafelé, ügyelt rá, hogy az elbocsátás után is családfőnek érezhesse magát, mint régen. Mire esténként az ágyba zuhant, gyakran sóhajtott: ez túl sok!

A tízes évek közepén Varga úr túl volt néhány kockázatos kimenetelű vállalkozáson és egy lábon kihordott infarktuson. Leszázalékolták. A gyerekek fizetős egyetemre jártak. Vargáné előbb koordinációs menedzser lett majd az ügyvezető titulus állt a névjegyén. Ja. És a kártyácska közepén Vargáné helyett a Somlai Judit név virított lendületesen, agilisen. Nemcsak a neve, ő maga is a lánykorát idézte, csinosan öltözött (elvárás a pozíciójában), sztárfodrászhoz járt.

Leült Varga úrral meg egy tál madártejjel a konyhában, és az édes vaníliaillatban azt mondta: „Drágám, nem bírom tovább, vagy a karrier, vagy a háztartás.” Varga úr felállt, hogy elöblítse asszonya helyett a madártejes tálkát.

Varga úr tompán neheztelt a feleségére, és felnézett rá. Vargáné néha ellágyult, és kikapta a kezéből a rántást, aztán meg a fejéhez vágta, hogy ő húsz éven át csinálta, csak semmi mártirkodás! Amikor este nyolckor hazaért, lerogyott a kanapéra, és próbálta megemészteni, hogy a munkaideje lejárt.


És örült ennek. És sajnálkozott is.

Forrás: http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1329492-vargane-kettos-elete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése