2019. február 22., péntek

Család és bababarát kórházak


Családközpontú szülészet Debrecenben

Az anya, a baba és az apa is pozitív élményekkel, pszichológiai szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat – ez a célja a családközpontú szülészetnek Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász, a szakterület úttörője szerint.

Néhány évtizede még újszerű volt a férj jelenléte a szülőszobában. Napjainkban viszont szinte nincs olyan kismama, akinél ne merülne fel az apás szülés igénye. Az édesanyák szeretnék minél családiasabbá tenni gyermekük születésének körülményeit, és ebben a klinika is partner – mondta a hirek.unideb.hu-nak Póka Róbert.
A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: a családbarát szülészetet megteremtése Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász, klinikai szakpszichológus úttörő munkásságának köszönhető, aki 44 évig volt dolgozott a klinikán. Tevékenysége ahhoz is hozzájárult, hogy a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Európában elsőként kapott „Bababarát” címet 1992-ben.
Egy gyermek születése a család minden tagjára hatással van: az anya, az apa és a gyermek életét is hosszú időre meghatározza. A várandósság és a szülés ideje alatti események messzemenően befolyásolják a pszichológiai fejlődést, a személyiségfejlődést és a párkapcsolat alakulását, így a család harmóniáját – fogalmazott Szeverényi Péter.
A szakember elmondta, hogy a családközpontú szülészeti gyakorlatnak arra kellene törekedni, hogy a kismama, az újszülött és az édesapa is pozitív élményekkel, testi és pszichológia szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat. Ezt minden szülőszobában el kellene érni. Szeverényi Péter szerint ezt a szülésre való jó felkészüléssel lehet megvalósítani: a folyamat során a legfőbb feladat a szüléssel kapcsolatos negatív pszichés tényezők, félelmek csökkentése, vagy pozitívvá alakítása.
Forrás:Debreceni Egyetem
Minden nő képes a szülésre. A felkészítés célja ennek a képességnek a felszínre hozása. Segítség, hogy a nő bízzon önmagában, abban, hogy képes megszülni gyermekét, bízzon a saját szervezete működésében, a körülötte lévő segítők, a családtagok támogatásában – emelte ki a családközpontú szülészet úttörője.
Az idén 70 éves orvos számos debreceni és környékbeli család életében játszott meghatározó, segítő szerepet, kísérve őket a várandósság, a szülés és a szülővé válás nem mindig problémamentes útján.
A témáról szerdán tartottak tudományos ülést a Debreceni Egyetemen. A Kenézy Villában rendezett tudományos találkozón egykori kollégái, pályatársai, barátai és tisztelői köszöntötték az elismert szaktekintélyt. Az eseményen mutatták be az a limitált kiadású kötetet, amely Szeverényi Péter születésnapja alkalmából jelent meg. A kiadvány a szakember több évtizedes munkásságába nyújt betekintést, egyebek mellett a genetikai diagnosztika pszichés vetületéről, a várandósság alatti pszichés és szexuális változásokról, valamint az együttszülés pszichológiai hatásairól.
A tervek szerint tankönyv lesz a kötetből, hogy a szülésznő és pszichológus hallgatók, a medikusok egy magyar nyelvű összefoglalót kapjanak a szülészeti-nőgyógyászati pszichoszomatika területéről –tájékoztatott Kovácsné Török Zsuzsanna szakpszichológus, a kiadvány szerkesztője.


 Magyarország szoptatásbarát kórházak listája

Ezt a felmérést nem szakértők készítették. Nem szakértők értékelték a kórházakat. Maguk az anyukák mondták el a tapasztalataikat. Hiszen ki tudná legjobban megítélni, hogy egy kórház szoptatásbarát-e, ha nem maguk az érintettek, akik saját bőrükön tapasztalták, az édesanyák.
Ki vagyok én, és miért készítettem el ezt a felmérést?
19 hónapja szoptató Anyuka vagyok, aki az @anyatej nevű Instagram oldallal egy szuper szoptató közösséget hoztam létre.
Ezzel a felülettel a szoptatás népszerűsítése és támogatása a célom, eddig sikerrel. Időközben számos felháborító, szomorú, motiváló és boldog történettel is találkoztam.
A kérdőív elkészítését az “Ahol veszélyben van a szoptatás: A kórházban töltött első napok” sorozat és az arra kapott reakciók inspirálták. Sajnos semmi felmérést nem találtam a témában, így az @anyatej közösség számára létrehoztam egy mini kérdőívet, aminek eredményét megosztottam az Anyatej Facebook oldalán. Először nem is számítottam arra, hogy ilyen sok anyuka szeretné még elmondani a tapasztalatait. Így létrehoztam egy másik kérdőívet, amelyben az anyukák több szempont szerint is értékelhették az adott kórházakat, amelyben világra hozták a gyermeküket.
Bár sem statisztikai hivatal dolgozója nem vagyok, sikerült számos édesanyával kitöltetni a kérdőívet. Nincsen semmilyen szoptatással kapcsolatos végzettségem, de úgy gondolom, hogy szoptató anyaként, aki megjárta a szoptatás kálváriáját, és betéve ismeri a La Leche Liga oldalát (a leghitelesebb forrás szoptatás témában), tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a kórházban milyen pontok kardinálisak a szoptatás sikeres végkimenetele érdekében.
Kérlek, hogy ezek tudatában vizsgáld a felmérés eredményeit.
Manapság a szoptatás a legérzékenyebb  téma az anyukák körében. Ha valaki ezzel foglalkozik, bizony hangyafészekbe nyúl.Viszont sosem szabad elítélni egy anyukát, ha nem tudta szoptatni a gyermekét. Inkább törekedni kell arra, hogy több helyes információt és szakszerű segítséget kaphassanak a kismamák és a friss édesanyák.
A szoptatás sikere nagyban múlik azon, hogy már kismamaként hiteles forrásokból tájékozódjunk (pl. www.lll.hu),
1.      Szoptatásbarát kórházat válasszunk
2.      Ne fogadjunk meg olyan tanácsokat, amelyek olyan emberektől származnak, akik nem szakértők, még sosem szoptattak vagy feladásra buzdítanak.
3.      Maradjunk mindig kitartóak
4.      Ha nehézségbe ütközünk, keressünk fel IBCLC szoptatási tanácsadót
Bármely ponton könnyen elhasalhatunk, és akkor oda az anyai önbecsülésünk. Örökké frusztrálva fogjuk magunkat érezni, hogy nem tudtunk szoptatni. Közben pedig kicsit olyan, mintha az egész környezetünk azon munkálkodna, hogy akadályokat görgessen a sikeres szoptatásunk útjába. Manapság hatalmas szerepet játszik a szoptatásban a szerencsefaktor. Tulajdonképpen attól függ, hogy szoptatni tudsz-e vagy sem, hogy kikkel sodor össze az élet. Mik és kik vannak rád hatással.
Ezért mindenkit arra buzdítok, hogy ügyeljen a fentebb felsorolt 5 pontra.
Mivel nem mindenki tud körbekérdezni egy-egy kórház után, hogy szoptatásbarátok-e vagy sem, kezeld a felmérés eredményeit úgy, mintha az ismerőseid osztották volna meg a saját tapasztalatukat. Még egyszer hangsúlyozom, a listát nem szakértők állították össze, hanem az adott kórházakban szülő édesanyák saját tapasztalataik alapján készült.
A felmérés hasonlatos a bababarát kórház címet meghatározó WHO/UNICEF feltételrendszerének 10 pontjához, viszont sokkal kevésbé részletes. Amennyiben hivatalos szakmai felmérésből szeretnél tájékozódni, kérlek, keresd fel a hivatalos “Bababarát kórházak” listáját.
A Szoptatásbarát kórházak kérdőívet 962 édesanya töltötte ki, akik 94%-a 2015-2018 évben szült az általuk értékelt kórházban. Azokat a kórházakat teszem közzé, akik legalább 4-es átlagú értékelést elértek (1-5-ig terjedő skálán, egyéni pontrendszer alapján). A főlistán ezen belül azok a kórházak szerepelnek, amelyeket legalább 10 fő értékelt. A teljesség kedvéért közlök egy melléklistát is, ahol azok a kórházak találhatók, amelyek átlagértéke szintén elérte a legalább 4-es átlagú értékelést, viszont 10 főnél kevesebben értékelték.
A kérdőívben feltett kérdések:
1. Melyik kórházban szültél?
2. Összességében szoptatóbarátnak tartod az általad megjelölt kórházat?
3. Segítettek a megfelelő mellre tételben?
4. Nem, vagy csak erősen indokolt esetben adtak tápszert?
5. Nem, vagy csak erősen indokolt esetben adtak cukros vizet?
6. A kórház nem különített el a babádtól?
7. A kórházban IBCLC szoptatási tanácsadó segítségét is igénybe lehetett venni?
8. A kórház előnybe részesíti a cumi használatát?
9. A kórház biztosította az aranyórát?
10. A kórház dolgozói támogatták, hogy minél többször mellre kerüljön a baba?
11. Az esetleges pótlás nem cumisüveggel, hanem szoptatóbarát eszközzel történt (pl. fecskendő, tápszonda, pohár, svéd itatópohát, stb.)?
12. Ebben az évben szültem

Magyarország szoptatásbarát kórházai (Főlista)

Sorrend
Kórház
Átlag
Értékelők száma (fő)
1
Budapest, Róbert Károly Magánkórház
5
36
2
Budapest, Péterfy Sándor utcai Kórház
5
29
3
Zalaegerszeg, Zala Megyei Kórház
5
18
4
Gyöngyös, Bugát Pál Kórház
5
12
5
Siófok, Siófoki Városi Kórház
5
10
6
Kistarcsa, Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
4,85
26
6
Szekszárd, Balassa János Kórház
4,85
26
8
Budapest, Maternity Magánklinika
4,84
25
9
Budapest, Szent István Kórház
4,78
38
10
Vác, Jávorszky Ödön Kórház
4,77
18
11
Budapest, Honvédkórház
4,65
35
12
Debrecen, Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
4,54
35
13
Veszprém, Csolnoky Ferenc Kórház
4,28
16
14
Pécs, Pécsi TE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
4,25
32
15
Debrecen, Kenézy Gyula Kórház
4,25
16
15
Szolnok, Hetényi Géza Kórház
4,25
16
17
Budapest, Uzsoki utcai Kórház
4,14
28
18
Győr, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
4,08
26
19
Székesfehérvár, Fejér Megyei Szent György Kórház
4,05
21

Magyarország szoptatásbarát kórházai (Melléklista)

Sorrend
Kórház
Átlag
Értékelők száma (fő)
1
Mohács, Mohács Város Kórháza
5
9
2
Kazincbarcika, Kazincbarcikai Városi Kórház
5
7
2
Miskolc, BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
5
7
4
Mosonmagyaróvár, Karolina kórház
5
6
4
Ózd, Almási Balogh Pál Kórház
5
6
6
Esztergom, Vaszary Kolos Kórház
5
4
6
Berettyóújfalu, Gróf Tisza István Kórház
5
4
6
Pápa, Gróf Esterházy Kórház
5
4
9
Celldömölk, Kemenesaljai Egyesített Kórház
5
2
9
Gyula, Pándy Kálmán Kórház
5
2
11
Karcag, Kátay Gábor Kórház
5
1
12
Eger, Markhot Ferenc Kórház
4,43
7
12
Salgótarján, Szent Lázár Megyei Kórház
4,43
7
14
Ajka, Magyar Imre Kórház
4,33
6
14
Keszthely, Keszthelyi Kórház
4,33
6
14
Tatabánya, Szent Borbála Kórház
4,33
6
17
Dombóvár, Dombóvári Szent Lukács Kórház
4,11
9
18
Dunaújváros, Szent Pantaleon Kórház
4
8
19
Baja, Szent Rókus Kórház
4
4

A lista és a cikkben felhasznált fotók a cikk írójának tulajdona. Kizárólag a tulajdonos engedélyével használható fel!
Engedélykérés: iganyatej@gmail.com



Bababarát kórházak listája:


Bababarát kórházak
A hozzám forduló várandós édesanyák egyik nagy kérdése, hogy melyik kórházban hozzák világra gyermeküket?Hol találnak  maguk és  kisbabájuk részére olyan körülményeket,  ahol méltó módon lehet szülni és születni? Természetes vágyuk, hogy  háborítatlanul, a maguk tempójában vajúdhassanak, hogy ne legyenek rutinból történő beavatkozások, és hogy  a család a baba megszületése utáni “aranyórát” zavartalanul együtt tölthesse. Fontos szempont még a kórház gyermekágyas részlegének a szoptatáshoz, csecsemőellátáshoz való hozzáállása.
A baba ellátásával kapcsolatosan jelenthet segítséget a “Bababarát Kórház” kritériumainak ismerete és a címet elnyert kórházak listája. A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság kiírása alapján idén az Egészségügyi Minisztérium 13 kórház pályázatát fogadta be,  és ítélte oda nekik a 3 éven keresztül használható “Bababarát Kórház” címet:
  1. Budapest – Főv. Önk. Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet
  2. Debrecen – DE OEC, Ált. Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
  3. Dombóvár – Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.
  4. Esztergom – Vaszary Kolos Kórház
  5. Győr – Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
  6. Kazincbarcika – DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.
  7. Miskolc – B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
  8. Salgótarján – Szent Lázár Megyei Kórház
  9. Ózd – Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház
  10. Pécs – PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
  11. Siófok – Siófok Város Kórház – Rendelőintézet
  12. Szolnok – Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet
  13. Zalaegerszeg – Zala Megyei Kórház
“Bababarát Kórház” címet előzetes, alapos és több napos helyszíni felmérés és megfigyelés után adományozzák azoknak az intézményeknek, amelyek a WHO és az UNICEF 10 pontos feltételrendszerét legalább 80 %-ban teljesítik. A kritériumok legtöbbje a szoptatással kapcsolatos, és nagyban segíti az újszülött baba  korai kötődését édesanyjához.
1. A kórház rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal.
2. Minden egészségügyi dolgozó kapjon megfelelő gyakorlati felkészítést az irányelvek alkalmazásához.
3. Tájékoztassanak minden várandós anyát a szoptatás előnyeiről és módjáról.
4. Segítsék hozzá az anyákat, hogy az újszülöttet már a születést követő első félórában a mellükre tehessék.
5. Mutassák meg az anyáknak, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve újszülöttjüktől.
6. Csak orvosi indikáció esetén kapjon a csecsemő anyatejen kívül más ételt vagy italt.
7. Legyen általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában.
8. Ösztönözzék az anyákat, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak.
9. A szoptatott csecsemőnek ne adjanak cumit.
10. Támogassák a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat irányítsák ezekhez.
Bababarát kórházak Magyarországon – LISTA!
Elsősorban szemlélet kérdése, hogy egy-egy intézmény kiérdemli-e a megtisztelő címet
2018.01.24.
Ahhoz, hogy szoptatást támogató légkör alakuljon ki egy kórházban, nem elég a kiságyat a mama ágya mellé állítani, ehelyett az adott intézményben tevékenykedő összes dolgozó szemléletét kell átalakítani – mindez nem könnyű feladat és nem is megy egyik napról a másikra.
Fotó: Bigstcok
A bababarát kórház vezérlő elve a szoptatás korai megkezdésének maximális támogatása – ezt a gondolatot persze a legtöbb intézmény a magáénak vallja, tanácsokban nincs is hiány, a gyakorlat azonban sok esetben mást tükröz. Rengeteg újszülött osztályon kapnak cukros vizet vagy tápszert a csecsemők, annak ellenére, hogy – legalábbis elméletben – ezek az intézmények is a szoptatást tartanák a kívánatos táplálási formának.
Nem anyagiak kérdése, a hozzáállás számít – mitől bababarát egy kórház?
A bababarát, szoptatást támogató elveket valló kórházakban a megszületést követően – nyilvánvalóan csak azokban az esetekben, ahol a baba és a mama egyaránt jól viselték a szülés megpróbáltatásait – nem viszik el a piciket édesanyjuktól. A mérés, fürdetés, stb. várhatnak, idegen kezek vizsgálódása helyett édesanyjuk ölelő karjaiban pihenhetik ki a világrajövetel fáradalmait az újszülöttek. Párnát, takarót adnak a kismamának, hogy amennyire lehetséges kényelemben és melegben ismerkedhessen néhány perces gyermekével. A kórház dolgozói tiszteletben tartják ezeket a pillanatokat, látszólag – mert ezalatt is szigorú orvosi megfigyelés alatt állnak – magára hagyják a frissen formálódó családot. A kisbabák többsége rövid idő elteltével elkezdi keresni édesanyja mellét, és megpróbálkozik a szopással a békés környezetben.
A bababarát kórház cím elnyerésének feltételei:
A WHO-UNICEF állásfoglalás egy 10 pontból álló kritériumrendszert határozott meg, ezt kell teljesítenie azoknak az kórházaknak, amelyek szeretnék megkapni a minősítést.
A követelmények:
  • a szülészeti intézménynek rendelkeznie kell írásos szoptatási irányelvekkel, melyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal;
  • az osztály minden dolgozója kapjon elegendő felvilágosítást az irányelvek gyakorlati alkalmazásához;
  • a leendő anyákat tájékoztatni kell a szoptatás előnyeiről és módjairól;
  • az újszülöttek mellretételét már életük első órájában elő kell segíteni;
  • meg kell tanítani az anyákat a szoptatás technikájára;
  • anyatej helyett kizárólag orvosi javaslatra kaphatnak mást az újszülöttek;
  • rooming in szolgáltatást kell biztosítani;
  • bíztatni kell a kismamákat, hogy a baba igényei szerint szoptassanak;
  • anyacsoportok megalakulásához támogatást kell biztosítani.
Bababarát kórházak Magyarországon:
1. Szent László Kórház (Egyesített Szent István és Szent László Kórház)
2. Szent István Kórház
3. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
4. Magyar Imre Kórház - Ajka
5. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika - Debrecen
6. Szent Lukács Kórház - Dombóvár
7. Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet - Eger
8. Vaszary Kolos Kórház - Esztergom
9. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház - Győr
10. Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.
11. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház - Miskolc
12. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház
13. Almási Balogh Pál Kórház - Ózd
14. PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika - Pécs
15. Szent Lázár Megyei Kórház - Salgótarján
16. Siófoki Kórház
17. Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház - Székesfehérvár
18. Jász – Nagykun - Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet - Szolnok
19. Jávorszky Ödön Kórház - Vác
20. Zala Megyei Szent Rafael Kórház - Zalaegerszeg
Nyugat-Európában már anyabarát kórházak is léteznek, méghozzá szép számmal
Míg Magyarországon csak most kezdünk ismerkedni a bababarát kórház fogalmával, feltételrendszerével, addig tőlünk nyugatabbra jóval előrébb tartanak ebben a kérdésben, hiszen léteznek, méghozzá igencsak szép számmal, ún. anyabarát kórházak is. Ez utóbbi minősítés szintén nem a technikai felszereltség vagy az adott intézmény anyagi hátterének függvénye, megintcsak szemléletmódot jelent, melynek lényege, hogy a kórháznak kell alkalmazkodnia a frissen szült édesanya igényeihez, nem pedig fordítva.
Az anyabarát kórház cím elnyerésének előfeltétele a bababarát minősítés megléte, ami azonban a kismamákat nem kötelezi semmire, pontosabban nem teszi kötelezővé a rooming in elhelyezést a számukra. Az anyabarát kórházakban tiszteletben tartják a friss anyukák kívánságait, így annak a kérésnek is eleget tesznek, ha az édesanya jobb szeretné egyedül tölteni az első éjszakákat, és teljes egészében a pihenésre, felépülésre összpontosítana ezekben a napokban (pl. egy elhúzódó, nehéz szülés után teljesen érthető ez az igény).
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása a normális szülésre vonatkozóan – IV.
A WHO ajánlásainak utolsó részéhez érkeztem. A “D” kategória tartalmazza azokat az eljárásokat, amelyeket a kórházakban gyakran helytelenül alkalmaznak. Ahogy a listát végigolvastam, rögtön az “átlagos” magyar szülészeti intézményt láttam lelki szemeim előtt. A kimondottan káros és hatástalan “B” kategóriás beavatkozásokat egyre kevesebb helyen alkalmazzák, de ezeket – tisztelet a kivételnek – sajnos elég nagy  általánossággal:
  • A vajúdó korlátozása abban, hogy egyen vagy igyon a vajúdás és a szülés során.
  • Gyógyszeres fájdalomcsillapítás.
  • Fájdalomcsillapítás epidurális érzéstelenítéssel.
  • A magzat műszeres monitorozása.
  • Maszk és steril köpeny viselése a szülés kísérése során.
  • Ismételt vagy gyakori hüvelyi vizsgálat, különösen akkor, ha ezt többen végzik.
  • A vajúdás és a szülés gyorsítása oxytocinnal.
  • A nő más szobába való átszállítása a kitolási szak kezdetén.
  • Húgyhólyag-katéterezés.
  • A méhszáj teljes vagy közel teljes eltűnését követően arra biztatni az asszonyt, hogy nyomjon akkor, amikor ő maga még nem érez nyomási ingert.
  • Meghatározott időtartamú kitolási szakhoz való merev ragaszkodás (például egy óra), akkor is, ha az anya és a magzat állapota jó, és a szülés halad.
  • Műtétes szülésbefejezés (fogóműtét, vákuumextrakció, császármetszés).
  • Gyakori vagy rutinszerű gátmetszés.
  • A méhüreg kézzel való ellenőrzése a szülés után.
Azt gondolom, érdemes a szülésre készülvén a WHO szülésre vonatkozó ajánlásait teljes egészében áttanulmányozni és átgondolni. Hozzásegíthet bennünket, hogy fontos kérdéseket tegyünk föl önmagunk és a kórházi személyzet számára. Melyek azok a beavatkozások, amelyeket könnyű szívvel el tudok fogadni, és melyeket csak nagyon nehezen? Az a kórház, ahol szülni fogok, milyen szakmai protokoll szerint dolgozik? Milyen a választott orvosom hozzáállása a szüléshez-születéshez? Mennyire “megengedő”, ha első szülésemnél sem szeretnék gátmetszést? A szülést élettani eseménynek tekinti, vagy sürgős vészhelyzetnek? Ha ezekre és  ehhez hasonló fontos kérdésekre választ kapsz, nyugodtabban készülhetsz a  Nagy Napra: a kisbabáddal való találkozásra.
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása a normális szülésről – III.
Az előzőekben olvashattatok már a bizonyítottan hasznos és a rutinszerű, hatástalan vagy károsbeavatkozásokról, ahogyan azt a kutatások és tapasztalatok alapján a WHO osztályozta. Most a “C” kategóriábatartozó ajánlások következnek. Ezek a kérdéses eljárások, amelyek elővigyázatosan használhatók, amíg további kutatások nem rendezik alkalmazhatóságuk kérdését:
  • Gyógyszermentes fájdalomcsillapítás, mint például gyógynövények, vízben vajúdás, bőr elektromos stimulálása.
  • Rutinszerű burokrepesztés a tágulási szak korai fázisában.
  • nő hasára gyakorolt nyomás a kitolás alatt.
  • Rutinszerű gátvédelem, illetve a magzat fejének vezetésére irányuló műfogások a születés pillanatában.
  • Oxitocin rutinszerű adagolása, a köldökzsinór kontrollált húzása.
  • köldökzsinór korai elszorítása.
  • mellbimbók ingerlése a lepényi szak során a méhösszehúzódások erősítése céljából.
Dúlaként vegyes érzésekkel olvasom a WHO ajánlásainak ezen kategóriáját. A korai, rutinszerű burokrepesztés valóban nem célszerű, és a hasra gyakorolt nyomás vagy az oxytocin rutinszerű adagolásának következményeivel is tisztában vagyok. A gyógyszermentes fájdalomcsillapítás létjogosultságáról dúlaként azonban meg vagyok győződve, és hatásosságát szüléskíséréseim során igenis tapasztalom. A gyógynövények felhasználásával készült illóolajos masszázs, a kádban vajúdás, a tudatos légzéstechnika alkalmazása, a muskotályzsályás forró borogatás érezhetően enyhíti a  méhösszehúzódások okozta fájdalomérzetet, és a vajúdó anyák szívesen kérik és használják ezeket.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása a normális szülésre vonatkozóan – II.
A WHO normális szülés alatti ellátásról kiadott kézikönyvének  “A” kategóriájáról a múltkor írtam. Ebben szerepeltek a bizonyítottan hasznos és segítő tényezők. Ezzel szemben a “B” kategória olyan beavatkozásokat tartalmaz, melyek gyakran rutinszerűek, károsak vagy hatástalanok, és éppen ezért kerülendők:
  • Rutinszerű beöntés.
  • Fanszőrzet rutinszerű borotválása.
  • Intravénás infúzió rutinszerű alkalmazása a vajúdás és a szülés alatt.
  • Intravénás kanül rutinszerű behelyezése megelőzésként.
  • Háton fekvő helyzet rutinszerű alkalmazása a vajúdás alatt.
  • Végbélen keresztüli vizsgálat.
  • Röntgenes medencemérés.
  • Oxitocin adagolása (a baba megszületése előtt) olyan módszerrel, melynek során a hatások nem ellenőrizhetőek.
  • Kőmetsző pozíció alkalmazása a szülés alatt, kengyellel vagy anélkül.
  • Hosszan kitartott, irányított nyomás a kitolási szakban.
  • Hüvelyfalak masszírozása és nyújtása a kitolási szakban.
  • Szájon át adagolt ergometrin használata a lepény megszületése előtt a vérzés megelőzése érdekében.
  • Injekcióban adagolt ergometrin rutinszerű használata a lepény megszületése előtt.
  • méhüreg rutinszerű kimosása szülés után.
  • méhüreg rutinszerű, kézzel való ellenőrzése (betapintás) a szülés után.
Azt gondolom, a szülésre való felkészülés részeként érdemes ezeket a dolgokat is áttekintened és átgondolnod. A lista segítségével a Neked fontos pontokat és kérdéseket választott orvosoddal átbeszélheted, hogy a vajúdás és szülés óráiban már semmiféle bizonytalanság ne legyen benned a beavatkozásokkal kapcsolatosan.
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása a normális szülésre vonatkozóan – I.
Az anya- és bababarát kórház kiválasztásáról szóló bejegyzésben az egyik pont megírása során már szóba kerültek a WHO szülésre vonatkozó ajánlásai. Az Egészségügyi Világszervezet 1999-ben gyakorlati kézikönyvetadott ki a normális szülés alatti ellátásról. Megvizsgálta a legáltalánosabban alkalmazott szülészeti beavatkozások mellett illetve ellen felmerülő bizonyítékokat, és ezek alapján ajánlást fogalmazott meg. Azt gondolom, hogy nagyon fontos ez a lista, ha kisbabát tervezel, vagy éppen vársz, esetleg közvetlenül szülés előtt állsz.
Lássuk először az “A” kategóriát! Ezek a körülmények illetve a kísérő személyzet ilyenfajta hozzáállása bizonyítottan hasznosak a vajúdás és szülés folyamán:
  • Szülési terv készítése és ismertetése a várandósság alatt azokkal, akik a szülésen rész vesznek.
  • A várandósság esetleges kockázatának felmérése a gondozás során.
  • szülés helyszínének szabad megválasztása.
  • A nő fizikai és érzelmi állapotának figyelemmel kísérése a vajúdás és a szülés folyamán.
  • Lehetőleg minél kevesebb beavatkozás elvégzése, és  ezáltal a nő biztonságérzetének és önbizalmának megtartása.
  • A nő magánszférájának tiszteletben tartása a szülés során.
  • A szülő nő empatikus támogatása a vajúdás és szülés alatt.
  • Az anya döntésének tiszteletben tartása arra vonatkozóan, hogy ki legyen jelen a szülésnél. (Tehát apa mellett más személy, pl. a dúla is!)
  • A szülő nő informálása – igényeit figyelembe véve.
  • Ital kínálása a vajúdó és a szülő nőnek.
  • Gyógyszermentes fájdalomcsillapítási módszerek a vajúdás alatt (masszázs, relaxáció, aromaterápia).
  • Magzati szívhang ellenőrzése időnként, de nem folyamatosan.
  • Szabadon választott testhelyzet, szabad mozgás egészen a gyermek megszületéséig.
  • A szülő nőt abban támogatni, hogy ne fekvő pozícióban vajúdjon ill. szüljön.
  • Oxitocin használata a lepényi szakban azoknál a nőknél, akiknél vérveszteség kockázata áll fenn.
  • köldökzsinór steril körülmények közötti elvágása.
  • baba  kihűlés elleni védelme.
  • Korai közvetlen bőrkontaktus az anya és a baba között. A szoptatás megkezdésének támogatása a szüléstől számított egy órán belül.
  • magzatburok és a lepényszövet rutinszerű vizsgálata a lepény megszületése után.
Hogyan válassz anya- és bababarát kórházat?
Amikor a szülésre készülsz, az orvos személyének a kiválasztásán túl felmerülhet benned az is, hogy milyenek annak a kórháznak a vajúdást és szülést érintő szokásai, a gyermekágyas osztálya vagy a szoptatás támogatása, ahol szülni szeretnél? Pártolják-e a természetes szülést, tudsz-e első alkalommal is gátmetszés nélkül szülni? Kit vihetsz magaddal a szülőszobára? Mi történik a kisbabáddal, miután megszületett? Ezek mind nagyon fontos kérdések, és jó őket még a kórházválasztás előtt tisztázni. Magyarországon egyelőre csak Bababarát Kórházak vannak. A “bababarátság” azt jelenti, hogy a kórház dolgozói képzésen vesznek részt, ahol megtanulják, hogy hogyan támogassák jól az anya és a baba egységét és a szoptatást. A bababarát kórházban természetes az újszülött és az édesanya folyamatos együttléte, a 24 órás rooming-in. Emellett az édesanyákat megtanítják arra, hogyan tegyék mellre kisbabájukat, és hogyan szoptassanak igény szerint. Az anyabarát kórházi kezdeményezés arra fókuszál, hogy a vajúdás és a szülés az anya szempontjából a lehető legjobb legyen, hogy az anya méltósága sértetlen maradjon, hogy mindig tájékoztatást kapjon a vele és kisbabájával kapcsolatos helyzetről, és hogy a döntésekbe őt és párját mindig bevonják. Fontos az is, hogy mindez a speciális helyzetekben is érvényes, például ha koraszülött vagy beteg kisbaba érkezik. Amikor szülészetet választasz, fontos szempontok tehát, hogy milyen protokollokra, eljárásokra és szokásokra számíthatsz magaddal és a kisbabáddal kapcsolatosan? Ezeknek utána kell járni, tisztázni kell őket, hogy végül ne érjen csalódás a vajúdás és szülés óráiban vagy a gyermekágyas osztályon töltött napok alatt. Könnyebb dolguk van persze a fővárosi családoknak, akik több kórházból tudják kiválasztani a számukra minden szempontból legmegfelelőbbet. Dúlaként ugyanakkor több olyan édesanya szülését is volt szerencsém kísérni, akik több tíz, sőt több száz kilométernyi utazást is vállaltak azért, hogy a számukra legmegfelelőbb szülészetet választhassák. Anikó például Szegedről jött Budapestre, hogy kisbabája olyan körülmények között születhessen meg, amilyet ő maguknak elképzelt. Kattints ide, és olvasd el az ő történetüket!
A Születés Hete portálját böngészve akadtam rá egy 10 kérdésből álló lista, amely ugyancsak a szülészeti intézmény kiválasztásában segít. Az amerikai perinatális (szülés körüli) szakemberek által összeállított kérdések az anyák és a kisbabák szempontjait együttesen állítják a figyelem középpontjába, ezért is a címben az anya- és bababarát kitétel. (A cikk azóta sajnos már nem található meg a Születés Hete oldalán.) Nyomtasd ki és vidd magaddal ezt a 10 pontból álló listát! Szülészorvosod vagy a szülészet dolgozói válaszolni fognak a kérdéseidre. Írd fel a válaszokat, hogy azután otthon nyugodtan átbeszélhessétek a pároddal őket. Ha több szülészet is szóba jöhet, akkor a válaszok nagyban segíteni fognak a mérlegelésben, a végső döntés meghozatalában.
  1. Ki lehet velem a vajúdás és szülés alatt? Alapvető fontosságú, hogy eldönthesd, kik legyenek melletted vajúdás és szülés idején. Az apák jelenléte a szülőszobán kevés kivételtől eltekintve ma már általános. A dúla jelenlétére és segítségére azonban nem mindenhol van fogadókészség, ezért érdemes erre az orvosnál  vagy  a szülésznőnél rákérdezni.
  2. Mi történik egy normális vajúdás és szülés alatt önöknél? Kérdezd meg, hogy az adott intézményben milyen arányban alkalmaznak mesterséges szülésindítást, gátmetszést, illetve császármetszést. Azután is érdeklődj, hogy orvosod egy esetleges császármetszést követően lehetségesnek tartja-e a hüvelyi úton való szülést.
  3. Mennyire engedik érvényesülni a kulturális és hitbéli különbségeket? Ez a lista a sok nemzetiséget magába olvasztó Egyesült Államokban készült. Magyarországon is léteznek persze kulturális és hitbéli különbségek. Ha ezzel kapcsolatosan kérdésed vagy kérdésed van, beszéld meg előre orvosoddal és szülésznőddel, hogy tudnak-e támogatni ebben.
  4. Sétálhatok és mozoghatok a vajúdás alatt? Milyen szülési pozíciót ajánlanak? Az anya- és bababarát helyeken vajúdás és szülés alatt úgy mozoghatsz, ahogy neked jól esik. Kitolás idején sem kényszerítik az anyákat a hagyományos szülésvezetés által preferált kőmetsző pozícióba.
  5. Hogyan biztosítják az együttműködést az ápolók, az orvos és más szakember között, ha szükségessé válik?Nagyon fontos, hogy a vajúdás és szülés ideje alatt téged körülvevő szakszemélyzet (orvos, szülésznő, dúla) egymást ismerjék, illetve további segítőket tudjanak ajánlani, ha a későbbiekben bármilyen (pl. szoptatással kapcsolatos vagy pszichés) nehézséged adódik.
  6. Mi az eljárás önöknél egy szokványosan vajúdó nővel? Kérdezz rá bátran, hogy az adott intézményben melyek a leggyakrabban végzett orvosi beavatkozások. Az ezekről való gondolkodásban nagy segítségedre lehet egy dúla, illetve a WHO normális szülésre vonatkozó ajánlásai.
  7. Hogyan segítik elő, hogy az anyák olyan kényelmesen érezzék magukat, amennyire csak lehetséges? A gyógyszereken kívül milyen fájdalomcsillapítási módszereket alkalmaznak a vajúdás alatt? A dúla vagy a bába sokat tud tenni érted. Illóolajos borogatással, masszázzsal, vajúdási testhelyzetek és légzéstechnika ajánlásával a fájdalomérzet csökkenthető.
  8. Mi történik az egészséges babámmal a szülés után? A zavartalanságban és bőr-bőr kontaktusban együtt töltött első pár óra nagyon fontos a kisbaba és az édesanya kötődése szempontjából. Kérdezz rá, hogy a szülést követő “aranyóra” teljes egészében a tietek lehet-e, avagy fontosabbnak tartják a csecsemő öltöztetését, mérlegelését, “ellátását”. Ha esetleg császármetszésre kerülne sor, hogyan történik a baba szülés utáni ellátása? Édesapja rögtön kézbe veheti, dajkálhatja? Császármetszés után mikor kerülhet sor az első mellretételre?
  9. Mi történik, ha a babám koraszülött lesz vagy sajátos problémával születik? Az egyes intézmények különbözőképpen járnak el ebben a kérdésben is. Érdeklődd meg, hogy ebben a nem várt esetben van-e lehetőséged arra, hogy szülés után, vagy később a kórházi ellátás idején megszoptasd, vele lehess és gondozhasd?
  10. Hogyan segítenek azoknak az anyáknak, akik szoptatni szeretnének? Az ide vonatkozó kérdéseket a Bababarát Kórházaknál olvashatod.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése