2012. november 28., szerda

„Civil érdekérvényesítés és közösségfejlesztés”

Nagy megtiszteltetés, bizonyítási lehetőség, szakmai kihívás, és rendkívüli öröm, hogy a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület 2012-ben   nyertes a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán „Az Új Nemzedék Jövőjéért”  kollégium által civil szervezetek szakmai támogatására meghirdetett programon belül

„Civil érdekérvényesítés és közösségfejlesztés”
című pályázati projektjével, amit az egyesületünk által támogatott Nyíregyházi Babaklubbal együtt kívánunk megvalósítani 2013. február végéig. /Első rendezvényünk 2012. december 8-án, szombaton lesz!/

Egyesületünk a tagjai által érintett családokban, klubokban, rendezvényeken kialakította az első 1-3 éves gyermekkorban lévő gyermekeket nevelő családok összetartozását.   Ezek a gyermekek mára óvodába értek. Szüleik is, a család egésze is új kihívások, korábban elő nem fordult élethelyzetek elé néznek. Ezért 2012-ben célunk, hogy az egyesületünkbe és annak „holdudvarába” tartozó fiatalok Magyarországon képzeljék el életüket, elégedetten és boldogan éljék meg szülői mivoltukat, itthon találják meg boldogulásukat és  a gyermekneveléshez nélkülözhetetlen biztonságukat. Fiatal egyesületként szakmai tevékenységünk főként arra irányul, hogy erős helyi közösséggé váljunk. Ennek legbiztosabb útja az, hogy minden programunk folyamatos érdekfelismerést valósít meg.

Alapvető célunk az érdekérvényesítésben egy olyan kapacitás kiépítése, ami az érintett családok  részvételére alapoz. Ennek érdekében egy olyan, rendszeres időközönként megrendezett „élő” rendezvény /4 alkalommal/ és a világhálón blog létrehozását tervezzük, amely hatékonyan segíti Nyíregyháza városban élő fiatalok érdekei feltárását, megjelenítését, képviseletét a helyi tervezési, fejlesztési és döntési folyamatokban. Ezek a rendezvények nyílt párbeszédre, problémafelvetésre és egyben megoldások keresésére megfelelő alkalmak. Elősegítik a célcsoportok közötti konfliktusok megelőzését, a már kialakult érdekellentétek kezelését, eredményes elsimítását is. /Egyébként az Élő Újság ezek mértékének felmérésére is kiváló alkalmat teremt/. Szeretnénk elérni egy erős kötődést, identitást az egyesülethez a közösséghez tartozás élményén keresztül.

Munkánkat 2012-ben is az a meggyőződés határozza meg, hogy jól működő nemzet nem létezhet jól működő családok nélkül. A családot a társadalom alappillérének tekintjük. Működésünk közhasznúsága a gyermek és az őt körülölelő család támogatásában, az egészséges, ép család modell népszerűsítésében nyilvánul meg. Programjainkba éppen ezért igyekszünk bevonni azokat s 3H-s /halmozottan hátrányos helyzetű/ családokat is, akiknek ez nem, vagy másként adatik meg mindennapjaik folytonos megszervezésében.

Várható eredmény, a program hatásai: A programban résztvevő partnerek összetartó, összefüggő, egymásra épülő folyamatokat kezdeményeznek, amelyek a célcsoportokban együttesen meginduló változásokat generálnak. Azokat a polgárokat, családokat is beemeli a programba, ahol a felnőttek iskolázottságuk, foglalkoztatottságuk, a családon belüli gyermeklétszám alapján, többnyire kirekesztettek halmozottan hátrányos helyzetük révén, és ahol az emberek helyi döntési érdekei a legjobban sérülnek, és ahol a nélkülözések leginkább korlátozzák a tudatos közéleti szerepvállalást. Az ún. Élő Újság az önszerveződés, önkéntes tevékenység és az együttműködési hajlandóság, érdekérvényesítő képesség javításának jól bevált módszere. Alkalmas a célcsoportban élők érdekeinek formális megjelenítésére és hatékony képviseletére a helyi döntési folyamatokban. Érdekérvényesítő folyamatként alkalmat teremt a lakosok, ill. állampolgárok társadalmi részvételének gyakorlására azzal, hogy feltárja azon tevékenységek körét, amelyben ezt közvetlenül és hatékonyan együttműködve, közösségekbe szerveződve, vagy civil szervezetekhez kapcsolódva, mint esetünkben is, megtehetik. Résztvevői az aktivitás élményével tapasztalják meg milyen az, ha a személyes közéleti részvétel és cselekvés a helyi közösség számára haszonnal jár, és a fenntarthatóság irányába mozdul el.

/A módszer és annak eredménye: /Publikáció: Rácz Éva: „Köszönöm, hogy együtt gondolkodott velünk!” = Pedagógiai Műhely, 1984. l. sz. 49-58.p. Referenciák: Hajdúszoboszló 1972-1977. Szöllősy Tibor, Rácz Éva, Nyíregyháza-Oros , Nyíregyháza 1978-1995. Dr. Rácz Éva/

A projektnek egyetlen veszélyforrása van: az aktív részvétel aránya egyenes összefüggésben van a szakmailag, politikailag kompetens szakemberek megnyerésével, illetve megoldó partnerként való bevonásával. E nélkül is megvalósítható a program, de veszít hatékonyságából. /A program megvalósítói szakmailag, emberileg tapasztaltak, komoly kapcsolati tőkével rendelkeznek, elméletileg személyük garancia a veszélyek kikerülésének./

Érdekérvényesítő fórumokat, úgynevezett Élő Újságokat szervezünk, amely alkalmak hátterében, két Élő Újság rendezvény között folyamatosan dolgozunk a kismamák és a gyermekvédelemben érintett szakemberek részvételével egy online hálózat kialakításán, amelynek alapja a blogírás a „gyerecsak.blogspot.com” és a „nyiregyhazibabaklub.blogspot.com” felületeken, illetve facebookon kapcsolattartás.

Hátrányos és nem hátrányos családokból édesanyákat, gyermekeket kívánunk egymás mellé állítani, /1/1-ben/ együttműködésre, mentori tevékenységre bírni a várandóságtól a munkába való visszatérésig internetes kapcsolatok kialakításával, konzultációkkal.

Az ún. Élő Újság egy olyan közéleti-közösségi kommunikációs módszer, amely találkoztatja a családokat és a városirányító politika akaratát. A 4 alkalomból álló rendezvény folyamata kiemelt jelentőséggel támogatja a helyi érdekérvényesítést, a helyi partneri együttműködést az önkormányzati szervek, a pártok, a civil szerveződések és a kiskorú gyermekeket nevelő szülők, családok között. Ez egy új, általunk is kipróbált, jól bevált módja a társadalmi részvételnek. Ennek is megvan a hagyománya az elmúlt év történetében, amikor is 2 alkalommal /egy alkalom a Nemzetközi Babhordozó Hét keretében/ megvalósítottunk 1-1 ilyen érdekérvényesítő fórumot. Az egyiken elindítottunk egy Petíciót a nyíregyházi játszóterekért.


 2012/13-ban az alábbi témákat tervezzük

A projektnek egyetlen veszélyforrása van: az aktív részvétel aránya egyenes összefüggésben van a szakmailag, politikailag kompetens szakemberek megnyerésével, illetve megoldó partnerként való bevonásával. E nélkül is megvalósítható a program, de veszít hatékonyságából. /A program megvalósítói szakmailag, emberileg tapasztaltak, komoly kapcsolati tőkével rendelkeznek, elméletileg személyük garancia a veszélyek kikerülésének./

A tervezett tevékenység:

Tevékenységek:
4 alkalommal megvalósított rendezvény, a rendezvények között feltáró, és lezáró munkálatok: blog, nyomtatott kiadvány, rádióadás, stb. vannak.
Munkafolyamatok:
Közérdekű téma kiválasztása, feltáró, riporteri, elemző munkafolyamatok eredményeként a konkrét témában érdekek megfogalmazása, szakértők kiválasztása, kapcsolatfelvétel. PR munka: plakátok, szórólapok, meghívók, internetes portálok alkalmazásával. Terem kiválasztása, technikai előkészítése, berendezése. 1-4 rendezvény. Megoldási projektek megfogalmazása, elindítása, megjelentetése, hozzáférhetővé tétele. Az első rendezvény kitermeli a következő alkalom témáját, rendszeres, folyamatos munkát ad, és egységes folyamattá áll össze.
Megvalósító személyek:
1 fő szerkesztő 1 fő asszisztens, adminisztrátor, 1 könyvelő, 1 online felületen dolgozó szakember, 1 fő kommunikációs szakember riporterként, feltáró kérdezőként.
A folytatáshoz szükséges források:
Az éves munka során igyekszünk szponzorként megnyerni a megoldási folyamatokban érintett intézményeket, civileket, illetve szakembereket.

Megvalósítása:
1-4 téma:

1. 2012.december 8-án 10 órakor
Az egészséges életmód, étkezési szokások, betegségmegelőzés, alternatív programok a gyógyításra is.
2. 2013. január 19-én
Környezetvédelem Környezettudatosság, fenntarthatóság a család mindennapi működésében. /Papírgyűjtés, fémdobozok gyűjtése, zöld energia, energiatakarékosság, szelektív hulladékgyűjtés, stb./
3. 2013.február 9-én
A gyermekvállalás miatt a munkaerőpiacon hátrányba került nők segítése: átképzési lehetőségek feltárása, a nők önfoglalkoztatási esélyei, a nők önfoglalkoztatóvá válásának elősegítése. Lehetséges kiút a munkanélküliségből és megoldáskeresés a halmozottan hátrányos helyzetű családok számára is: szociális szövetkezetek, családi kiskertek, stb. Családbarát munkahelyek bemutatása. Átképzési, továbbképzési esélyek, szakmatervezés családon belül és kívül.
4. 2013. február 23-án
 A családok mögött: Együttműködési esélyek a védőnői hálózattal, más civil szervezetekkel, egyházakkal, önkéntesekkel.

A programok helyszíne: Jósavárosi Művelődési Ház, Nyíregyháza, Ungvár sétány 33.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése