2012. november 28., szerda

Magunkról


Támogatóink:


            Nemzeti Együttműködési Alap

                        és az               
                                   Emberi Erőforrások Minisztériuma
                                   Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet

A Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület, /röviden Gyerecsak Egyesület/ alapítására 2011 tavaszán került sor, azonban csak augusztus elején sikerült bejegyeztetnünk.

Alapító tagjaink kisgyermekes szülők, családok.

Elsődleges célunk akkor az volt, hogy családi napköziket hozzunk létre minél szélesebb területen. Úgy gondoltuk, hogy az ilyen jellegű önkormányzati feladatok átvállalásával mind a szülők, gyermekek, mind a város hasznára válunk. Az óvodák, bölcsődék túlzsúfoltak, ám így sem tudják kielégíteni a felmerülő igényeket. Azonban mire megtörtént az egyesület bejegyzése, az oktatási törvény gyökeres változásnak indult, kilátásba helyzeték s 3 éves kortól való óvodakötelezettséget, amit a gyermek családi napköziben már nem tölthet el. Az 1-3 éves korosztályra építeni pedig kezdő "vállalkozásként" egyelőre nem tudunk a biztos anyagi források miatt. Ezzel együtt igyekszünk naprakészek maradni és megragadni a kínálkozó lehetőségeket. Tevékenységeinket széles körben határoztuk meg, egyrészt mert tagjaink az alábbi területeken már tapasztalattal bíró szakemberek, másrészt mert e tevékenységek egymással szorosan összefüggnek és rájuk globálisan tekintve érhetünk el sikereket, harmadrészt csak azon a területen tudunk majd eredményeket felmutatni, amelyeknek működését a mindenkori kormány illetve EU erkölcsileg és anyagilag támogatni kíván, pl. pályázatok útján.



Egyesületünk főbb tevékenységei:

•          egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység (pld. egészséges életmódra nevelő programok szervezése)
•          szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása (pld. családi napközi működtetés)
•          nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés (pld. családi napközi működtetés, tanfolyamszervezés, felnőttoktatás)
•          kulturális tevékenység (kulturális programok szervezése, pld. Gyermek táncház)
•          környezetvédelem (a környezettudatosság kiemelt szempont minden tevékenységben, pld. szelektív hulladékgyűjtésre, takarékosságra ösztönzés, stb.)
•          gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet (pld. családsegítés tanácsadáson keresztül, együttműködés gyermekjóléti intézményekkel)
•          hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése (pld. munkaerőpiacon hátrányos helyzetűek, csökkent munkaképességű dolgozók foglalkoztatása)

2011.évben történt:

Csupán 2011.októberében kezdhettük meg működésünket, melynek mikéntjéről még sok tanulnivalónk van. Az összecsiszolódás és tervek kialakítása volt az időszak legfőbb feladata. Az eredeti elképzeléseket ( családi napközi alapítása) végül egy alkalmasabb időpontra halasztottuk. Első lépésként alapító tagunk, Rákhel-Szöllősy Ramóna áldozatos munkájának köszönhetően, létrejött a városban egyedülálló módon a „Nyíregyházi Babaklub”. A klub olyan anyukákat (apukákat) és babáikat fogadja, akik szeretnék a kisbabás időszakot is jó hangulatú társaságban tölteni, egymástól tanulni, közös programokban résztvenni.
A klub nem titkolt célja, hogy a ma még alternatívnak számító nevelési és gyermekgondozási módszerekkel is megismertesse a szülőket, támogatja a szoptatást, a babahordozást. A klubvezető védőnőket, orvosokat, pszichológust és egyéb szakembereket is bevont a programba, ezzel elősegítve a mind szélesebb körű tájékoztatást. A klub saját blogot is működtet, itt naprakész információkkal szolgál a heti rendszerességű összejövetelekkel kapcsolatban. Ramóna lankadatlan lelkesedésének köszönhetően a klubtagok részt vesznek a Nemzetközi Babahordozó Hét illetve a Születés Hete rendezvény sorozatok  Nyíregyháza városban való megvalósításában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése